Semínka ředkvičky Daikon na microgreens a klíčení
Ředkvička Daikon patří mezi naprosto nejlepší rostliny pro pěstování microgreens a klíčků. Výhonky ředkvičky jsou typické svou jemně štiplavou chutí, která je intenzivnější a čistší, než u dospělé rostliny. Můžete je použít ke zdokonalení svých pokrmů nebo jako přísadu do salátů, dipů a omáček.
Ředkvička je bohatá na vitamíny - A, B, C, E, K a minerály - draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník, železo. Obsahuje enzymy podporující správné trávení a tvorbu žaludečních šťáv, detoxikuje organismus a díky zmíněné štiplavé chuti také uvolňuje dýchací cesty. Dlouhodobá konzumace výhonků ředkviček pomáhá předcházet kardiovaskulárním chorobám.
Pěstování ředkvičky Daikon
Pěstování ředkvičky je jednoduché a pustit se do něj může i úplný začátečník. Její semínka snadno klíčí, nevyžadují předmáčení a její růst je velmi rychlý.
Semínka ředkvičky můžete vysít rovnou na navlhčený a zarovnaný substrát bez předmáčení a na první čtyři dny zatemnit. Zatemnění nejsnáze provedete tak, že na výsevní misku přiložíte dnem vzhůru druhou misku se stejnými rozměry. Takto semínka udržíte ve vlhku a ve tmě, čímž budete stimulovat klíčení a dosáhnete rovnoměrného růstu.
Čtvrtý den sundejte zatemnění a dopřejte mladým rostlinkám světlo, čímž podpoříte fotosyntézu a správný vývoj. Po dobu klíčení roste semínka rozprašovačem dvakrát denně a jakmile zakoření, můžete začít zalévat také zespodu dle potřeby. První klíčky se objevují během druhého dne od výsevu a ve správných podmínkách výhonky dosahují optimální sklizňové velikosti již sedmý den.
Můžete si také přečíst náš základní návod na pěstování
Stručný přehled
- lehká náročnost na pěstování
- sklizeň klíčků za 4 - 6 dní
- sklizeň microgreens za 7 - 9 dní
- pikantní ředkvičková chuť
- vitamíny - A, B1, B2, C, E
- minerály - draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník, železo
- využití - ozdoba pokrmů, přísada do salátů, přísada do dipů a omáček, smoothie,…
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.