Semínka pšenice na microgreens a klíčení
Pšeničné výhonky se svou chutí neřadí mezi nejchutnější, ale za to skrývají obrovský zdroj pozitivních látek pro lidské tělo a řadí se tak mezi jedny z nejzdravějších microgreens. Sklízí se, jakmile výhonky dorostou zhruba 15 cm. Nejčastěji se využívjí k odšťavnění nebo ji můžete nasušit a vyrobit si doma prášek z mladé pšenice, který je často uznávanou superpotravinou.
Výhonky pšenice jsou bezlepkové, jekolikož lepek se vyskutuje až v zrnech zralé plodiny. Mladá pšenice je bohatá na vitamíny (A, B, C, E, K) a minerály (vápník, hořčík, zinek, měď, železo) a obsahuje vysokou dávku chlorofylu, díky kterému pomáhá tělu v boji proti toxickým látkám. Působí blahodárně na trávicí systém, okysličuje orgány a tkáně, přispívá ke snížení hladiny cholesterolu a hladiny cukru v krvi a údajně působí i proti stárnutí.
Mladá pšenice obsahuje:
- 60x více vitamínu C než pomeranče
- 50x více vitamínu E než špenát
- 30x více vitamínu B1 než kravské mléko
- 11x více vápníku než syrové mléko
- 5x více železa než špenát
- 5x více hořčíku než banány
Náročnost: středně těžká
Klíčky: 3 – 4 dny
Microgreens: 7 - 10 dní
Chuť: nasládlá, travnatá
Vitamíny: A, B, C, E, K
Minerály: vápník, hořčík, zinek, měď, železo
Použití: odšťavnění, sušení, ozdoba pokrmů, přísada do salátů, přísada omáček, smoothie
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.