Semínka pískavice na microgreens a klíčení
Pískavice je velmi stará kulturní bylina, která se již po staletí využívá, jako koření a především hlavně k celkové podpoře zdravotního stavu. Má kyselou až nahořklou chuť a často bývá přísadou indických jídel. Lze s ní vyzdobit jakýkoliv pokrm, přimíchat do zeleninových salátů nebo do smoothie drinků. Pískavice obecně je sama o sobě považována za antioxidant díky všem svým pozitivním látkám.
Výhonky pískavice obsahují saponiny, flavonoidy, niacin a diosgenin. Dále se mohou pyšnit vysokým obsahem vitamínů - A, B1, B2, B3 a B5 a minerálů - železo, fosfor, draslík a vápník. Pískavice je opravdu všestranná bylina. Podporuje laktaci a proto je velmi vhodná pro kojící ženy, zvyšuje chuť k jídlu, působí antisepticky na celkový organismus, napomáhá ke správnému zažívání, udržuje optimální hladinu cukru v krvi, zvyšuje imunitu a působí očistně na játra a ledviny.
Pěstování pískavice
Pěstování microgreens pískavice je středně náročné, nicméně samotný postup v sobě neskrývá žádné záludnosti. Rychlost růstu je průměrná a výhonky dosahují optimální sklizňové velikosti 8 dní od výsevu. Semínka pískavice nejsou náchylná na plísně a nevyžadují předmáčení,
Semínka rovnoměrně vysejte na zarovnaný a navlhčený substrát a dvakrát denně roste rozprašovačem. Další krok je váš výsevek na první tři dny zatížit. K zatížení je vhodné využít druhou misku stejné velikosti, do které rozprostřete lehké závaží (např. kamínky). Výhonky pískavice by vyrostly i bez zatížení, ovšem část semen by pak měla problém zapustit kořínky a rostla by pomaleji.
Po třech dnech sundejte zátěž a misku na jeden den zatemněte. K zatemnění vám může opět posloužit druhá miska se stejnými rozměry, kterou dnem vzhůru přiklopíte vás výsevek. Zatemnění má pozitivní vliv na rovnoměrný růst, což vám výrazně usnadní sklizeň. Po zakořenění rostlinek provádějte zálivku, jak zespodu, tak shora rozprašovačem.
Můžete si také přečíst náš základní návod na pěstování
Stručný přehled
- středně těžká náročnost na pěstování
- sklizeň klíčků za 4 - 6 dní
- sklizeň microgreens za 8 - 10 dní
- kyselá až nahořklá chuť
- vitamíny - A, B1, B2, B3 a B5
- minerály - železo, fosfor, draslík a vápník
- využití - ozdoba pokrmů, přísada do salátů, smoothie,…
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.