Semínka Pak Choi na microgreens a klíčení
Pak Choi neboli čínské zelí je často vyhledávanou zeleninou, na kterou nedají dopustit především milovníci východní kuchyně. Ať už mezi ně patříte i vy nebo jen chcete poznávat nové chutě, tak jej určitě vyzkoušejte také ve formě microgreens, klíčků či babyleaf lístků. Mladé výhonky Pak Choi jsou charakteristické nasládlou chutí, která je ještě intenzivnější než u dospělé rostliny. Zároveň se jedná o zdobné rostlinky nejen na talíři, ale také během pěstování. Jestli si chcete dopřát nádech Asijské kuchyně, tak jste jej právě našli.
Výhonky čínského zelí jsou plné tělu prospěšných látek. Obsahují především vitamíny (A, B, C, K), minerály (draslík, fosfor, mangan, vápník), beta-karoten, omega 3 mastné kyseliny a hořčičné oleje, které mají antibiotické a antiseptické účinky. Konkrétně vitamín K je nezbytný ke správné srážlivosti krve a mineralizaci kostí. Konzumace dále vede ke snížení krevního tlaku, napomáhá trávení a zlepšuje celkovou imunitu.
Pěstování Pak Choi
Pak choi se řadí mezi rychle rostoucí microgreens. Pěstování je nenáročné a vhodné i pro úplné nováčky. Postup je jednoduchý, navíc semínka nepotřebují předmáčet a ani nejsou náchylná na plísně.
Semínka vysévejte rovnou z pytlíku na navlhčený a zarovnaný substrát a dvakrát denně je roste rozprašovačem. Pak choi nevyžaduje pro správné zakořenění zatížit, a proto doporučujeme výsevek na první čtyři dny pouze zatemnit. Zatemnění nejsnáze provedete tak, že na výsevní misku přiložíte dnem vzhůru druhou misku se stejnými rozměry. Takto semínka udržíte ve vlhku a ve tmě, čímž budete stimulovat klíčení a dosáhnete rovnoměrného růstu. Jakmile jsou rostlinky zakořeněné, zalévejte je jak zespod, tak ze shora rozprašovačem.
První klíčky se objevují již za jeden den po vysetí. Při správné zálivce dosahuje pak choi ideální sklizňové velikosti během osmého dne od vysetí.
Můžete si také přečíst náš základní návod na pěstování
Stručný přehled
- lehká náročnost na pěstování
- sklizeň klíčků za 4 - 6 dní
- sklizeň microgreens 8 - 12 dní
- nasládlá chuť (čínské zelí)
- vitamíny - A, B, C, K
- minerály - draslík, fosfor, mangan, vápník
- využití - ozdoba pokrmů, přísada do salátů, smoothie,…
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.