Semínka koriandru na microgreens
Koriandr se řadí mezi jednu z nejstarších kuchařských bylin, která byla odedávna pěstována hlavně v Indii a Egyptě. Nejen, že je velmi oblíbeným kořením díky své výrazné vůni a chuti připomínající pepř a citron, ale také se řadí mezi velmi účinná léčiva.
Nejčastěji se používá, jako přísada do pokrmů a polévek, můžete s ním však zvýraznit chuť svého smoothie drinku či si ním zpestřit jinak obyčejný chléb s máslem. Koriandr, jako všechny bylinky, se vyznačují pomalejším růstem oproti zelenině, což možná oceníte, jelikož při pěstování, jako microgreens rychle neodroste a můžete ho používat, jako čerstvé koření do pokrmů poměrně dlouho dobu.
Výhonky koriandru mohou posloužit, jako bohatý zdroj vitamínů - A, B1, B2 a C a minerálů - draslík, měd, hořčík, mangan, zinek, železo a vápník. Koriandr se velmi doporučuje konzumovat při problémech s trávením. Je znám svým obsahem silic, které podporují samotné trávení, tvorbu žaludečních šťav, a povzbuzují chuť k jídlu. Koriandr může být také výborným pomocníkem při nadýmání. O koriandru se říká,že má schopnost odstraňovat toxické látky z trávicí soustavy, kde působí protizánětlivě a proto je také používán, jako přírodní antibiotikum
Pěstování koriandru
Z důvodu pomalejšího klíčení a delší doby potřebné pro růst je pěstování výhonků koriandru středně náročné. S trochou trpělivosti a při dodržení postupu vás odmění svou výraznou kořeněnou chutí. Výhodou je i jeho velmi nízká náchylnost vůči plísním.
Semínka koriandru není nutné předmáčet a proto je rovnou vysejte na povrch zarovnaného navlhčeného substrátu. Stejně tak není potřeba výsevek zatěžovat, místo toho postačí semínka pouze na první čtyři dny zatemnit. Zatemnění nejsnáze provedete tak, že na výsevní misku přiložíte dnem vzhůru druhou misku se stejnými rozměry. Takto semínka udržíte ve vlhku a ve tmě, čímž budete stimulovat klíčení.
První klíčky se začínají objevovat třetí až čtvrtý den a optimální velikosti ke sklizení dosahuje přibližně patnáct dní od výsevu. Co se týče zálivky, tak první dny postačí jednou denně zarosit rozprašovačem a jakmile rostlinky zakoření, tak dle potřeby zalévat zespodu a rosit shora.
Můžete si také přečíst náš základní návod na pěstování
Stručný přehled
- středně těžká náročnost na pěstování
- sklizeň microgreens za 13 - 16 dní
- výrazná chuť pepře/citronu
- vitamíny - A, B1, B2, C
- minerály - draslík, měd, hořčík, mangan, zinek, železo a vápník
- využití - ozdoba pokrmů, přísada do salátů, smoothie,…
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.