Čerstvé klíčky jsou dnes již tradiční a oblíbenou součástí zdravé stravy. Své místo si našly v restauracích jako skvělá přísada luxusních pokrmů a stejně tak nachází uplatnění i v domácí kuchyni. Přestože se může zdát, že jde pouze o trend moderní doby, tak klíčky tvořily po generace významnou složku potravy našich předků a pro lidské tělo jsou jedním z nejpřirozenějších zdrojů živin.
Jak je vlastně možné, že klíčky jsou o tolik zdravější než pouhá semena?
Klíčky jsou bohatým přírodním zdrojem vitamínů, minerálů a dalších pro tělo nezbytných živin, které je nutné pravidelně přijímat v potravě. Většina těchto živin se vytváří na základě biologických pochodů právě během klíčení a tudíž bychom je v suchém nenaklíčeném semínku hledali marně. Při klíčení vzniká zejména vitamín C a vitamíny skupiny B, z minerálů obsahují klíčky hlavně vápník, hořčík, železo a fosfor. Zároveň se tvoří bílkoviny včetně esenciálních aminokyselin, které jsou nenahraditelnou složkou pro tvorbu svalů a imunitu. Mezi další prospěšné látky patří například chlorofyl, který pomáhá okysličení organismu a tím i odbourává dlouhodobou únavu.
Pojďme se společně podívat, jak postupovat při pěstování klíčků
Výběr semínek
Při nakličování platí jen pár pravidel, která je potřeba dodržet. Tím vůbec nejdůležitějším je věnovat dostatečnou pozornost výběru těch správných semen na klíčení. Běžně prodávaná semena často obsahují postřiky proti plísním a další toxická mořidla. Abyste se vyhnuli konzumaci jedovatých látek používejte výhradně semena v biokvalitě u kterých máte jistotu, že nejsou chemicky ošetřena.
Současně existují druhy rostlin, jejichž klíčky jsou nepoživatelné nebo dokonce zdraví škodlivé. Zatímco například mungo fazole se běžně používají na klíčení, výhonky ostatních fazolí mohou způsobovat trávicí obtíže. Chia semínka a len zas po namočení tvoří gel, který je nepoužitelný. V každém případě je jistotou zvolit přímo určená semínka na klíčení nebo pěstování microgreens.
Volba nádoby na klíčení
Kromě vhodných semen budete potřebovat také nádobu na klíčení, která musí zabezpečit, že semena budou po celou dobu v ideální vlhkosti pro klíčení. Naštěstí se již dávno nemusíme spokojit s nakličováním na misce s navlhčenou vatou, ze které se pak klíčky složitě vyndávají.
Pokud si chcete klíčení zpříjemnit, pak doporučujem pořídit si nakličovací misku nebo nakličovací sklenici. Tito pomocníci vám nejen zjednoduší práci, ale také pomohou ke kvalitnější úrodě. Nakličovací miska či sklenice se dá vyrobit i svépomocí, nicméně koupě přímo určených nádob rozhodně není drahá záležitost.
Nakličovací miska vs. nakličovací sklenice
Možná vás napadla otázka, jestli je právě pro vás vhodnější pěstovat v misce nebo ve sklenici. Klíčicí sklenice umožňuje v sobě semínka i předmáčet (pokud jde o semínka, která pro lepší klíčení vyžadují předmáčení) a poté jen snadno slijete vodu a přecházíte to fáze klíčení. Stejně tak jednoduché je proplachování semen při klíčení. Naopak nakličovací misky jsou vhodnější zejména pro drobná semena, případně pokud chcete sklízet starší a vzrostlejší klíčky.
Kontrola semínek a propláchnutí
Nyní se přesouváme k samotnému postupu pěstování. Před klíčením je vhodné probrat semena a vyřadit ta, která jsou jakkoli poškozená. Tato neživotaschopná semínka by se mohla stát útočištěm pro mikroorganismy a vedla by ke snazšímu rozvoji plísní. Díky jejich vyřazení dosáhneme čistší úrody.
Po probrání a vyřazení poškozených propláchněte semena pod proudem čisté vody. Při klíčení je důležité dodržovat hygienické zásady a propláchnutí je nejjednodušší způsob, jak vyplavit zárodky plísní a mikroorganismů.
Předmáčení
Některé druhy semen je důležité před klíčením na pár hodin předmočit. Předmáčení slouží k řízenému přerušení klidové fáze, během které může semínko i několik desetiletí čekat, až nastanou vhodné podmínky ke klíčení. Díky předmáčení klíčí semena dříve a rovnoměrně, vy se tak vyhnete situaci, kdy část semen je zralá ke sklizni, zatímco jiná semena teprve začínají klíčit.
Při předmáčení by měla být všechna semena celou dobu ponořena pod vodní hladinu. Počítejte s tím, že některá semena výrazně nabobtnají (zejména jde o luštěniny), a proto jim dopřejte dostatek vody a prostoru. Ideální doba předmáčení je u většiny semen osm hodin.
Ne všechna semena je potřeba předmáčet a u některých semen je předmáčení vyloženě nevhodné. Před klíčením vždy určitě předmáčejte mungo fazole, hrách, cizrnu i ředkvičky.
Samotné klíčení
Ať už pěstujete v misce nebo ve sklenici, dbejte na to, aby vždy před další várkou semínek byly pěstební nádoby důkladně vyčištěné. Jen tak máte jistotu, že nebudete nová semínka vystavovat případným plísním či jiným choroboplodným zárodkům z minulých pěstování. Při pěstování v misce semínka rovnoměrně rozprostřete po povrchu, naopak ve sklenicích semínka klíčí navrstvená na sobě.
Pro bohatší úrodu přichystejte ideální podmínky ke klíčení. Semínka nejlépe klíčí v temnu a vlhku (v žádném případě však utopená pod vodní hladinou) a při pokojové teplotě. Zatemnění ponechte první dva dny, ani po odkrytí však nevystavujte klíčky přímému slunečnímu světlu. Vyschnutí semínek, například kvůli nezakrytí misky, může vést k poškození části semen, která pak buď vyklíčí se zpožděním nebo nevyklíčí vůbec.
Během pěstování také nezapomeňte klíčky dvakrát denně proplachovat čistou vodou. Proplachováním semen se zbavíte nečistot a předejdete rozvoji plísní či dalších patogenů. Důslednost je nezbytná zejména v letních měsících, kdy vlivem tepla probíhají biologické procesy podstatně rychleji.
Sklizeň a skladování
Klíčky můžete sklízet v libovolné velikosti, obvykle 4. až 7. den. Před konzumací svou úrodu ještě jednou důkladně propláchněte. Pokud chcete sklízet až starší klíčky, nebojte se jíst celou rostlinku včetně kořínků, které jsou rovněž zdrojem vitamínů.
Samozřejmě nejlepší je klíčky zpracovat co nejdříve, dokud jsou co nejčerstvější. Nicméně pokud svou úrodu nesníte hned, je možné klíčky několik dní skladovat v lednici. Nezapomeňte však při skladování jednou denně klíčky propláchnout čistou vodou.
Použití klíčků
Klíčky mají v kulinářském světě široké uplatnění. Často se používají jako přílohy, přimíchávají se do salátů a dalších pokrmů nebo jimi můžete jednoduše posypat pečivo. Ať už se rozhodnete pro jakékoli využití, zapamatujte si, že tepelnou úpravou se ztrácí většina vitamínů, a proto je do těchto pokrmů přidávejte až po dovaření.